Historische Poorten: de Helpoort te MaastrichtNiet alleen in Gelderland maar ook in ons mooie Limburg vinden we historische poorten. Als specialist van sierpoorten willen we met u ook graag de weetjes over de mooiste historische poorten in de Limburgse geschiedenis delen. Misschien levert het zelfs inspiratie voor een poort bij u thuis? Als onderdeel van de stadsmuur vormde de stadspoort met bijbehorende toren de doorgang tot de stad. De steden Maastricht, Roermond en Valkenburg hebben een rijke historie als vestingsteden. Helaas zijn er in Roermond geen resten van de vroegere stadspoorten bewaard gebleven, maar in Maastricht en Valkenburg gelukkig wel.

 

MOOIE MAASTRICHTSE HISTORISCHE POORTEN

Vestingstad Maastricht werd begin 1867 omringd door een hoge stadsmuur met zeven stadspoorten. Vanaf 1867 werd de stad zo veilig geacht dat de stadsmuren en de historische poorten vrijwel compleet zijn afgebroken. Gelukkig zijn er oude 'fotogrammen' bewaard, gemaakt tussen 1867 en 1874 door de Maastrichtse fotograaf Theodor Weijnen. Overgebleven van de landpoorten is helaas alleen de fraaie Helpoort uit 1229, de oudste stadspoort van Nederland. Een verdere mooie toren is de Pater Vincktoren in het stadspark Maastricht. De Poort Waerachtig is een poort gelegen in de wijk het Jekerkwartier. Deze poort vormt de toegang tot een wijk en is dus geen middeleeuwse stadspoort. Tenslotte heeft Maastricht nog twee waterpoorten. De Reek is een waterpoort over de rivier de Jeker en aan de Maaskade Stenenwal staat het zogenoemde Waterpoortje.
 

Historische (middeleeuwse) poorten in Valkenburg

Ook Valkenburg was in de Middeleeuwen een vestingstad. Nu vinden we er nog een drietal historische poorten uit de Middeleeuwen. Aan de noordkant van het historische centrum vinden we de Geulpoort. In 2014 is deze vroegere stadspoort volledig herbouwd. De tweede stadspoort is de Grendelpoort. Dit is een van de Limburgse historische poorten gemaakt van mergel en ze is ook sterk opgeknapt. Eveneens uit Mergel gemaakt en sterk gerestaureerd is de Berkelpoort.
 

Historische Poorten: de Geulpoort te ValkenburgBEZOEK DE MOOISTE POORTEN IN LIMBURG

Zoekt u inspiratie voor uw eigen poortontwerp of wilt u graag gewoon een dagje weg? Bezoek de mooiste poorten in Limburg. Limburg is niet alleen een prachtige provincie maar zowel Maastricht als Valkenburg hebben een rijk historisch verleden als vestingstad. Misschien krijgt u wel geweldige poort-idee├źn voor de poort op uw eigen perceel.

 

FaLang translation system by Faboba

RijkswegNoord 48a | 6071 KW Swalmen

T: 0475-50 46 90

imonkeys seo webdesign li